juli 14, 2024

Informatief artikel over een sinaasappelboom

2 min gelezen

In plaats van naar de supermarkt te gaan om sinaasappels te kopen, waarom zou je dan niet thuis uw eigen sinaasappelboom laten groeien? Sinaasappelbomen kunnen in de grond groeien in warme, gematigde klimaten of binnenshuis in containers in koelere klimaten. De boom is een mooie toevoeging aan uw landschap en smakelijke sinaasappels aan uw fruitschaal wanneer deze onder ideale omstandigheden wordt gekweekt.

Het is gemakkelijk voor te stellen dat ze groeien in de achtertuin van een mooi landgoed in Amsterdam of Rotterdam, maar voor de meesten van ons is dat geen optie. Er is echter goed nieuws: sinaasappelbomen kunnen door vrijwel iedereen binnenshuis worden gekweekt.

Een plant kiezen

Hoewel een sinaasappelboom uit zaad kan worden gekweekt, is dit niet de beste optie voor degenen die kamerplanten willen hebben. De reden: binnen kwekers zullen een dwergvariëteit willen hebben omdat andere bomen te groot zouden worden; dit wordt een bijzondere onderstam waarop een plant wordt geënt.

Als je wilt dat je boom meteen fruit gaat produceren, kies dan een boom die tussen de twee en drie jaar oud is.

Container- en bodemvereisten

Kies bij het selecteren van een container voor uw sinaasappelboom er een die iets groter is dan de kluit; het maakt weinig uit of je klei, keramiek of plastic gebruikt. Wat er wel toe doet, is dat er voldoende goede afwatering is voor luchtcirculatie.

Er is potgrond die speciaal voor een sinaasappelboom is samengesteld, maar als je die niet kunt vinden – of als je de voorkeur geeft aan de doe-het-zelf-route – gebruik dan een licht zure (pH 6-7) mix op basis van leem.

Een ideaal binnenklimaat creëren

De binnenkant van een huis staat ver af van het natuurlijke klimaat waarin de meeste citrusbomen groeien. Daarom is het belangrijk dat je uw best doet om een ​​klimaat te creëren waarin uw boom kan gedijen. Een sinaasappelboom zou 8-12 uur natuurlijk zonlicht moeten krijgen.

Zet je plant naast een raam op het zuiden en vul indien nodig het natuurlijke licht aan met groeilampen. Idealiter wordt de temperatuur rond de 18 ° C gehouden.