juni 12, 2024

Een verschoonmatje een handige aanschaf voor je kindje

2 min gelezen
verschoonmatje

Een matje om je kindje onderweg te kunnen verschonen is er een erg handig hulpmiddel. Door een matje te gebruiken voor het verschonen van de luier, blijft de omgeving van je kindje schoon. Maar ook je kindje zelf ligt op een hygiënisch eigen matje, waar niet al meerdere kinderbilletjes op gelegen hebben. Als je in de vrije natuur bent hoef, je je kindje ook niet rechtstreeks in het gras te leggen. Op een verschoon matje ligt je kindje altijd hygiënisch en comfortabel. Maar welke verschillende soorten verschoonmatjes zijn er nou? Daar gaan we verder op in, in dit artikel.

verschoonmatje

Verschillende soorten matjes

Van verschoonmatjes bestaan wegwerp verschoon matjes, deze zijn erg handig voor eenmalig gebruik. Veelal worden toch de herbruikbare matjes gebruikt om kindjes te verschonen. Het is een stuk goedkoper om niet telkens een nieuw matje te hoeven gebruiken en natuurlijk veel beter voor het milieu en de afvalberg.

Bij de keuze in een matje kan je kijken naar het materiaal waar het matje van gemaakt is. Tegenwoordig zijn veel matjes gemaakt van biologisch materiaal. Een matje kan ook bestaan uit een combinatie van materialen. De bovenkant is meestal van katoen gemaakt en de kant waar je kindje op ligt van een water afstotend materiaal, wat makkelijk te reinigen is.

De meest verkrijgbare matjes zijn wasbare matjes, er zijn ook enkele matjes die alleen afgedaan kunnen worden met een doekje. In de wasbare matjes zit vaak verschil of ze wel of niet in de wasmachine kunnen of anders met de hand gewassen moeten worden. Het is handig om hier op te letten bij de aanschaf.

Dan bestaan er nog matjes met extra functionaliteiten in het matje. Zo zijn er matjes waar je bijvoorbeeld een aantal luiers of billendoekjes in kunt bewaren. Dit is erg handig als je geen luier tas mee wilt nemen maar alleen een compact matje. Sommige hebben ook een lusje om je speenkoord of een speeltje aan vast te maken, zodat je kleintje goed blijft liggen tijdens de verschoning.