juli 22, 2024

Ontwikkeling van de verspreiding van de wolf in Europa

2 min gelezen

Als je van plan bent veehouder te worden, wil je misschien je onderzoek doen naar de verschillende soorten verdedigingen tegen wolven, zoals hekken en gaas. Dit komt doordat de verspreiding van wolven weer is toegenomen. Ecologen en verschillende onderzoekers hebben beweerd dat wolven zijn begonnen terug te migreren naar Nederland en andere Europese landen.

In Nederland zijn wolven al zo’n 140 jaar afwezig nadat de mens erop heeft gejaagd, maar in 2015 waren er meerdere waarnemingen van wolven in Nederland. Sindsdien lijken het aantal wolven in de loop der jaren toe te nemen.

In 2019 zeiden ecologen zelfs dat ten minste één vrouwelijke wolf die door Nederland heeft gezworven nu als gevestigd kan worden beschouwd. Daarnaast zijn mannelijke wolven waargenomen om het gebied in en uit te gaan waar de gevestigde vrouwelijke wolf woont. Je kunt stellen dat deze wolven een broedplaats in hun territorium zijn begonnen die de wolvenpopulatie in Nederland mogelijk verder kan vergroten.

Wat zou de opkomst van de wolvenpopulatie betekenen?

Wolven zijn uit Europa verjaagd, voornamelijk vanwege de schade die ze aan mensenlevens hebben toegebracht. Wolven jagen op vee zoals schapen en runderen, die noodzakelijke aspecten zijn voor het levensonderhoud van de samenleving. Verder vallen wolven ook weleens mensen aan, omdat ze roofzuchtige carnivoren zijn.

Dat gezegd hebbende, zijn wolven sinds de middeleeuwen onophoudelijk uit Europa gejaagd met als enige bedoeling om ze uit te roeien. Met de terugkeer van wolven en een mogelijke toename van hun bevolkingsgroei, kunnen mensen en hun vee opnieuw in gevaar komen. Kijk maar eens naar de situatie in Frankrijk sinds de terugkeer van wolven in 1992. Schapen- en geitenhouders hebben meer dan 12.000 incidenten gemeld met betrekking tot aanvallen van wolven. Dit is de reden waarom je hekken en andere defensieve voorzorgsmaatregelen tegen wolven nodig hebt.

Vee verdediging tegen wolven

De beste manier om je vee te beschermen tegen aanvallen van wolven is door hekken te plaatsen rond de omtrek van je boerderij. Een van de beste soorten verdedigingswerken die het binnendringen van wolven in je boerderij kunnen afschrikken, zijn elektrische hekken. Misschien wil je ook meerdere lagen hekken installeren.

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je veehouderij goed wordt onderhouden. Je kunt bijvoorbeeld dood of stervend vee van het terrein afhalen, omdat het als lokaas voor wolven kan dienen. Afgezien daarvan moet je ook de karkassen op je boerderij op de juiste manier afvoeren.