juli 23, 2024

Meubels kopen is gemakkelijk met dit stappenplan

2 min gelezen

Meubels kopen doe je niet zomaar. Het liefste wil je zoveel winkels af, kijken naar het aanbod en zo uit alle opties een weloverwogen keuze te maken. Maar als je zonder voorbereiding de meubelzaken binnen stapt, dan is de kans klein dat je van alle informatie die op je af komt veel wijzer wordt. Meubels kopen begint niet bij de meubelzaak, maar thuis. Een goede voorbereiding is erg belangrijk en maakt jou het leven een stuk gemakkelijker. Daarom hebben we hier een handig stappenplan opgesteld waarmee meubelen kopen een makkie wordt.

1. Meubels kopen met een moodboard

Iedereen die meubelen gaat kopen kan niet zonder moodboard. En tegenwoordig is dat gemakkelijker dan ooit tevoren. Er zijn voldoende online programma’s die specifiek ontwikkeld zijn om je te helpen je gedachten te ordenen. Je kiest afbeeldingen uit van meubels die je mooi vindt, je groepeert ze en bepaalt zo een groot aantal aspecten, zoals de kleuren en materialen die je wilt gebruiken, de stijl van de meubels om te kopen enzovoorts. Uiteindelijk heb je dan een verzameling van ideeën die als rode draad fungeren. Je moodboard gebruik je tijdens het hele traject om op terug te vallen, als referentiepunt en om te kijken of een bepaald meubelstuk wel of niet in je plannen past.

2. Maak een plattegrond op schaal

De tweede stap die je neemt nadat je je creativiteit hebt geuit via je moodboard is om een plattegrond te maken van de kamer op schaal. Dit is ook een uitstekend visueel hulpmiddel dat je gebruikt om te bepalen welke meubels je kopen wilt en waar ze komen te staan. Je gebruikt je tekening op schaal om een inrichting te maken. Je maakt het helemaal leerzaam als je de meubelen ook op schaal tekent en deze in de kamer rond schuift om de beste inrichting te vinden. Met een plattegrond op schaal kun je:

  • Je inrichting vastleggen en bepalen welke meubels je moet kopen.
  • De minimale- en maximale afmetingen per meubelstuk vaststellen.
  • Kijken of meubels die je hebt gezien ook echt in je kamer passen.

3. Winkels uitkiezen

Na de bovenste twee stappen te hebben uitgevoerd weet je 1) hoe je meubelen er uit moeten zien en 2) welke meubelen je nodig hebt. Nu is het tijd om de winkels uit te kiezen waarbij je de meubels kopen gaat. Het leuke aan deze stap is dat je het assortiment van meerdere winkels online tot je beschikking hebt en dus kunt mixen en matchen met producten van verschillende verkopers. Voordat je een uiteindelijke keuze maakt en de winkels gaat bezoeken, doe je nog wel een kwaliteitscheck door de volgende punten na te trekken.

  • Heeft de winkel keurmerken, certificeringen of kwalificaties gekregen?
  • Wat staat er in de onafhankelijke recensies van voorgaande klanten?
  • Hoe lang en compleet is de garantieregeling die je krijgt?
  • Welke algemene voorwaarden hanteert de winkel?
  • Wat staat er in de algemene voorwaarden over retourneren?