juli 14, 2024

Led boarding voor bij het voetbal

2 min gelezen
Ledboarding

Led boarding is de manier om meer advertentie-inkomsten te genereren voor een voetbalvereniging. Vroeger bestonden de reclameborden langs het voetbalveld uit statische reclame. Dit waren harde kunststof borden waar stickers op waren geplakt van adverteerders. Later zijn hier o.a. de rolboarding voor in de plaats gekomen. Dit was de eerste methode waar men meerdere adverteerders op 1 advertentieruimte kon plaatsen en zodoende meer advertenties kon tonen en dus ook meer advertentie-inkomsten kon krijgen. Het nadeel van rolboarding is alleen dat de advertenties nog steeds statisch zijn en als er een andere adverteerder komt deze op een stuk doek geprint moet worden. Ook als een adverteerder zijn advertentie wil vervangen voor een andere dan moet de rol boarding weer worden aangepast wat aanzienlijke kosten met zich mee brengt. Zeker nu tegenwoordig de productcyclus steeds korter wordt willen bedrijven sneller andere producten adverteren.

Digitale oplossing

Om nog sneller te kunnen inspelen op de veranderingen is er nu dus de led boarding. Dit zijn beeldschermen die dus middels heel veel leds een beeld kunnen vormen. Zowel video als een afbeeldingen. Doordat deze content wordt aangestuurd door een computer is het dus mogelijk om met 1 druk op de knop de content aan te passen. Ook is het mogelijk om om de paar seconden een ander plaatje en dus een andere adverteerder te laten zien. Er zit geen limiet aan het aantal afbeeldingen wat men wel heeft met rol boarding . De rol van een rolboarding kan maar een aantal advertenties aan omdat anders de rol te dik wordt. Hier heeft men bij led boarding geen beperkingen.

Led boarding pixelgrootte

Omdat men led boarding van een aanzienlijk grootte afstand bekijkt kan men volstaan met een vrij grote pixelpitch. Dit houdt in dat er niet heel veel leds per m2 nodig zijn om een mooi beeld te krijgen. Vaak is dit P10. Dit houdt in dat er 10.000 leds per m2 gebruikt worden.

Deze led boarding bestaat meestal uit kleinere delen die aan elkaar gekoppeld worden. Door deze in serie te schakelen krijg je 1 groot langwerpig scherm waar dus adverteerders op kunnen adverteren.

Vooral bij voetbalvelden zie je deze led boarding maar ook in sporthallen en andere atletiekstadions zie je dit soort led boarding verschijnen. Soms gecombineerd met grote videoschermen waar beelden van de wedstrijd op kunnen worden getoond.

Voor professionele voetbalclubs zijn er bepaalde EURA standaarden waar led boarding aan moet voldoen. Het bedrijf leddisplayexpert.nl weet hier alles van.